Undvik Skador vid StyrketräningUppvärmning

Uppvärmning är viktig för att förbereda kroppen. Använd cykel, löpband eller dynamiska rörelser. Fokusera på att aktivera specifika muskelgrupper innan komplexa övningar som knäböj och overhead squats.

Tips: Undvik att spendera halva passet på foam roller. Satsa istället på dynamiska rörelser.


Tänka Långsiktigt

Ta alltid 1-2 uppvärmningsset innan du når arbetsvikten för att aktivera fler muskelfibrer och förbereda leder och ligament. Öka vikterna successivt för att undvika skador.


Basövningar

Om målet med din träning är hälsa och välbefinnande, behöver du inte krångla till det. Fokusera på basövningar, både i maskiner och med hantlar, Du behöver inte använda skivstång för att bli stark – hantlar, gummiband och maskiner är utmärkta alternativ för att bygga en stark rygg och höft. En kombination av dragövningar, pressövningar, höftfällningar, benböj, rotationer och bärande övningar är mycket effektivt. Om du har ett specifikt lyft som motiverar dig, fokusera på det.Teknik och Kontinuitet

Fokusera på god teknik och kontinuitet. Öka vikterna successivt och undvik att jämföra dig med andra. Träna regelbundet för att bygga styrka och undvika skador.


Variera Din Träning

Inkludera rörlighet, styrka och kondition. Variation hjälper muskler och leder att återhämta sig och förbättrar din fysik.

Tips: Träning, kost och återhämtning är alla viktiga delar av en hälsosam livsstil.


Återhämtning

Träna inte samma muskler varje dag. Dela upp kroppen eller variera mellan lätta och tunga pass. Vid smärta, lyssna på kroppen och justera träningen.


Vila och Näring

Sömn, sömn och åter sömn. Det är alltför underskattat gällande träningsresultaten och läkning av skador!

Se till att få tillräckligt med sömn och näring. Protein och snabba kolhydrater efter träning hjälper återhämtningen.

Tips: Vid skador, ta extra protein, collagen, magnesium för att påskynda läkning.


Våga Sänka Vikterna

För vana tränare, skala ner vikterna ibland och fokusera på teknik och hypertrofi. Träna kondition regelbundet för hälsans skull.


Variera Träningsformer

Prova olika träningsformer och rörelser för att minska skaderisken. Variera övningar och jobba i olika rörelseplan.

Kom ihåg: Träna för din egen skull. Följ din egen utveckling och dokumentera dina resultat.


unsplash